Posted on

Mitt RAW flöde

Jag kommer här att berätta hur jag arbetar med mitt flöde av bilder, kanske kan det ge dig tankar hur du lättare ska kunna jobba med dina bilder och ditt flöde? När jag utbildar undervisar jag i Adobe Photoshop Lightroom eller Apples Aperture och det är inte alltid så att jag använder enbart ett av de programmen. Hur jag jobbar tänker jag presentera här.

När jag fotograferar med digitalkamera idag arbetar jag med två märken, Nikon och Sigma båda halvformat. De båda kamerorna skiljer sig åt, inte minst bildsensorerna där Nikon har en CMOS sensor och Sigma en Foveon. Nikons sensor är en traditionell sensor med ett bayernfilter som styr vilken färg sensorn ska fånga. Den fångar 25% rött, 50% grönt och 25% blått vilket sedan kombineras till en bild. Foveon sensorn fångar färgen utan ett bayernfilter (gör att bilden blir skarpare direkt i kameran) i tre lager, färgerna fångas med 100% rött, 100% grönt och 100% blått viket ger mer färgdynamik i bilderna och bättre att styra när man konvertera till svartvitt.

Därför använder jag olika rawprogram för att framkalla från de olika kamerorna för att få ut maximalt ur bilden. Programmen tolkar de olika kamerorna på olika sätt, Capture one är bäst för Nikon även om man gör en egen kameraprofil för ACR tycker jag och Sigmas program är bäst på att tolka deras Foveon sensor.

Arbetsgången
Bildhanteringen av bilderna sker i olika steg, fotografering, inläsning, sortering och märkning, framkallning och bildbehandling, leverans samt arkivering.

Programmen
För själva katalogiseringen använder jag Adobe Photoshop Lightroom 3, för framkallning Sigma Photo Pro, Capture one eller Lightroom och ACR och även RAW Developer för svartvitt. För bildbehandling och kopiering samt uppskärpning Adobe Photoshop. För arkivering använder jag mig av Google dokument (billigaste lösningen jag hittat i ”molnet”) för lagring av min backup samt hårdiskar.

Utrustning
När jag fotograferar har jag Nikon med fasta objektiv från Nikon, Carl Zeiss och Voigtländer samt pocketkameror som har halformatsensor, Sigma DP1s och Dp2s med fast objektiv. Blixtar och stativ, gråkort, ColorChecker färgreferens, Ett lätt Induro stativ med Cullman huvud, ett Manfrotto enbensstativ samt ett bordstativ, RRS L-skena, Nikonblixt, paraply, blixtstativ osv. Jag brukar även ta med ngn analog kamera som Nikon fm2, Fe, Rollei 35, Hasselblad 500 eller Leica M4-2 med tri-x eller liknande sv/v film som jag framkallar själv och scannar.

Som väska föredrar jag Domkes och även deras remmar men även gordys camera straps. Jag har även en Crumpler ryggsäck. Hemma har jag macBook Pro och en Eizo skärm samt Wacomplatta, Minolta negscanner och Epson skrivare.

Fotografering
Jag fotograferar nästan uteslutande i RAW, sällan att jag använder jpg. Automatisk vitbalans används nästan jämt bara när jag gör en studio fotografering eller vill komma åt en viss färgtemperatur ställer jag in färgtemperaturen. Jag försöker om det finns tid att exponera manuellt för att få en så bra exponering som möjligt. Det man strävar efter är att få en så ljus exponering som möjligt utan att man bränner ut ngn högdager.

Inläsning
Inläsningen gör jag med Adobe Photoshop Lightroom.
Jag brukar läsa in från minneskortet och inte från kameran, då man har den tillgänglig hela tiden. När jag har möjlighet så brukar jag fotografera med kameran kopplad till datorn så att bilderna sparas direkt på hårdisken och visas i Lightroom. Det ger en ännu snabbare arbetsätt då jag kan se bilderna direkt.

Vid inläsningen brukar jag vanligtvis konvertera min RAW filer från kameran till dng och samtidigt ta backup på orginalfilerna till en annan disk. Jag arbetar sedan med dng filerna för att hela tiden få med xmp informationen utan att ha en sidofil. Behöver jag använda Sigmas programvara eller Capture one använder jag mig av orginalfilen.
Samtidigt vid importen har man möjlighet att lägga till IPTC information, jag brukar lägga till min kontaktinformation och copyright samt gemensamma nyckelord om det är liknande bilder vid inläsningen.

Sortering och märkning
Bästa och snabbaste sorteringen gör man idag i kameran innan man läser in bilderna, släng de bilder du inte vill ha kvar! Det kan vara svårt att se kvalite på bilderna på kameraskärmen så naturligtvis måste man även titta och välja ut bilder i programmet. Lightroom fungerar ju som en stor kontaktkarta eller ljusbord vilket gör det enklare att se vilka bilder man vill spara eller välja ut. Jag brukar sätta två stjärnor på de bilder jag är osäker på och tre stjärnor på de bilder jag är säker på. Att jag inte sätter fem på en gång är att jag kanske i framtiden vill göra flera urval.

Jag skapar samlingar för olika projekt och jobb där jag lägger mina bilder vilket underlättar om man vill gå tillbaka eller om man ska skapa ett bildgalleri på webben. Med IPTC informationen på bilderna så det räcker att lägga till nyckelord till bilderna. De bilder som jag väljer ut för bildbyrån märker jag upp med ytterligare nyckelord för att kunna fungera bättre i sökningar och bli lättare att hitta.

Frankallning och bildbehandlingen
Oftast så använder jag mig av Lightroom för konverteringen av bilderna, tillgängligheten till Photoshop och Enfuse för Hdr tex gör det smidigt. Viktiga bilder kan jag även välja att arbeta med Capture one, Sigma Photo pro eller RAW developer som jag skrivit om tidigare, de programmen tar jag inte upp här.
Lightrooms frakallningsdel är lika som ACR och att öppna bilden i Photoshop och spara tillbaka är riktigt smidigt. Det jag inte riktigt gillar att det inte finns ngn preflight funktion utan man måste exportera bilden med rätt färgprofil och öppna i Photoshop för att kunna bedöma bilden, jag skulle vilja ha en preflight direkt i programmet!

I Lightroom brukar jag beskära bilden om det behövs, ställa balans, exponering, kontrast och ljus och kontrollerar brus.
Bilden öppnar jag i Photoshop där jag brukar kontrollera att bilden har rätt färgprofil, Kontrollerar kontrast och ljus samt att färgerna inte är platta och onyanserade i den profil som ska användas. Om inte något annat är sagt brukar jag använda AdobeRGB och anpassa bilden mot Coated FOGRA39.

I Photoshop styr jag även om bilden ska kopieras, lokala justeringar, retusch och friläggning. Jag brukar även gör svartvitkonvertering och lägga till brus. Arbeta med collage och panorama och Hdr.

Leverans
Exporten av de klara bilderna görs ifrån Lightroom genom exportfunktionen, oftast som AdobeRGB och i tiff eller som sRGB och jpg filer för hemsidan. Lightroom har även en praktisk webb export där man snabbt kan ta en samling bilder och skapa ett en presentation på webben, både för påsikt för en kund eller som bildgalleri.

Arkivering
Arkivering och backup av bilderna gör jag på hårdiskar både hos mig och på ett annat ställe. Jag har även börjat att lägga upp bilder på Google docs där 200 Gb utrymme kostar 350:- om året (nästan som en hårdisk). Det som jag är mest rädd för är hårdiskkrasch eller ett inbrott men allt kan hända (jag vet den hårda vägen). En del bilder lägger jag även ut direkt på flickr direkt från Lightroom.

Hoppas mina tankar och arbetsgång gav något om hur du vill jobba, lycka till!
/ Tomas

2 thoughts on “Mitt RAW flöde

 1. Fantastiskt bra

  Tack för din genomgång av hur du jobbar.
  Jag jobbar inte som fotograf men har bra koll på Adobe-familjen, men har har alltid undrat hur tekniskt insatta fotografer sköter sitt flöde.

  De flesta fotografer jag känner sliter hårt utan vidare kunskaper om den digitala världen, deras liv kunde blir enklare och längre om de lät datorn göra en del av jobbet.

 2. Tack för en bra och välskriven artikel! Intressant att läsa hur du arbetar och ditt arbetsflöde påminner mycket om mitt. Själv fotograferar jag helt uteslutande i RAW, och försöker ha som en vana att alltid ta en bild av min ColoChecker Passport. Det för att kalibrera fägerna senare i Adobe Camera Raw. Lightroom har jag ännu inte blivit vän med. Mitt arbetsflöde i Camera Raw finns i en två timmar lång video på min webbsida.

  Jag håller själv fotokurser på min kursplattform FOTOonlineskolan men inte inom bildbehandling som verkar vara ditt specialområde. Nu söker jag fler som vill ha sina kurser hos mig. Ta gärna kontakt med mig om du skulle vara intresserad.

  Bästa hälsningar!

  Robert Hammar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *